Bon dia a tothom!
Primerament, volem agrair la visita al nostre bloc i esperem que sigui del vostre interès.
Aquesta és la primera entrada, tot i que us anirem informant sobre com hem creat el bloc i com està funcionant. Tenim moltes ganes de poder explicar-vos com va avançant el nostre treball!
Principalment, cal dir, que hem tingut un seguit de problemes (no podíem entrar a escriure dins el bloc, no ens deixava obrir el gmail...) però finalment ho hem pogut resoldre. D'altra banda, amb la creació del format de la pàgina i la incorporació dels blocs dels nostres companys no hi ha hagut cap problema.
En relació a l'objectiu del nostre bloc, volem arribar a saber si la publicitat ens incita a consumir o no. Per tal de poder resoldre aquesta problemàtica, realitzarem un estudi sobre la publicitat enfocat a alumnes de cicle superior, a través de l'anàlisi d'anuncis, per tal de valorar el consum que en fem i com ens inciten a fer-lo.
Moltes gràcies per la vostra visita!
Fins aviat!
Diari d'experiències durant les pràctiques a l'escola
Benvolguts lectors, entre totes les membres hem volgut compartir amb vosaltres la nostra experiència durant les pràctiques a la primera estada a l'escola. Així doncs, a continuació trobareu el recull d'experiències de cada una de les membres fent especial èmfasi a l'àrea de ciències socials. Esperem que gaudiu de la lectura.
Helga Martí: L’escola en la que he realitzat les pràctiques de segon és l’Escola El bruc del municipi de Riells i Viabrea i l’aula assignada per a les meves pràctiques va ser la de 4t A, la qual consta de 18 alumnes, dels quals 6 són nenes i 12 nens i d’un interval d’edats d’entre 9 i 11 anys. Aquesta diferència d’edat correspon al cas de dos alumnes repetidors. Durant les dues setmanes de pràctiques a l’escola he pogut gaudir d’una magnífica acollida tan pel que fa al professorat com per part de l’alumnat. A més, aquesta l’he viscut des de la perspectiva de professora incidint en la realització de classes la qual cosa m’ha aportat molt en la formació com a mestre, tant com a alumne observant el paper del professorat en les diferents tasques i les diferents maneres d’ensenyar i transmetre els coneixements. Referent a l’àrea de medi social i natural, els alumnes de 4t la treballen tres cops a la setmana situada durant les primeres hores de l’horari lectiu. En aquesta, la mestra sempre comença la classe a través de la formulació de preguntes referents al que s’ha treballat en les anteriors classes. Aquest moment serveix a la professora per determinar els coneixements que tenen els seus alumnes i si s’ha entès allò explicat anteriorment. Un cop ha confirmat les idees prèvies de les quals parteixen els seus alumnes s’ajuda dels aspectes del seu entorn o d’allò que troba al seu abast per introduir els continguts d’aquell dia d’aquesta manera aconsegueix captar l’atenció de l’alumnat i facilita una millora en el seu aprenentatge, ja que a l’hora que fan contingut aquests ho viuen. Finalment, per tal d’avaluar l’alumnat sobre els continguts treballats ho fa a través d’un examen constituït amb preguntes més conceptuals i preguntes més pràctiques on es pugui avaluar la resolució de problemes. A part, també s’ajuda de la realització de treballs amb grups cooperatius on a partir del coneixement de tots els membres debateixin i extreguin conclusions. Un dels treballs que van portar a terme dins de l’aula va ser la realització d’un moral dels diferents ecosistemes amb grups de 5. En aquest moral hi trobàvem un recull d’imatges que prèviament havien portat de casa com a deures i a més informació documentada que prèviament havia estat seleccionada per tots els membres. Personalment, penso que la metodologia emprada és molt bona, ja que els resultats obtinguts eren molt notables. La mestra en tot moment va saber captar l’atenció del seu alumnat i tenia molt en compte les experiències de cada nen la qual cosa els motivava més i en treballar de manera cooperativa feia més fàcil l’assoliment de continguts.
Alba Torras: L’escola en la qual vaig estar realitzant les pràctiques és l’Escola Vallgorguina, del municipi de Vallgorguina, i el curs en què vaig estar va ser 1r de primària. En general, vaig tenir l’oportunitat d’observar com treballen totes les matèries i en aquest les ciències socials, que estan dins de l’àrea de medi natural, social i cultural. Els alumnes de 1r tenen quatre hores setmanals per a l’assignatura de medi, en la qual treballen socials i naturals, segons els criteris de la mestra, ja que no segueixen l’ordre de cap llibre. Normalment, la mestra no utilitza el llibre, tot i que en tenen, i fa treballar els alumnes amb fitxes i sobretot amb activitats molt més pràctiques, com per exemple, l’elaboració de murals i de maquetes. Durant les dues setmanes que vaig poder estar observant, els alumnes treballaven els carrers del poble i els elements i objectes que s’hi poden trobar en ell. Per tal de treballar aquest tema, la mestra els va fer dibuixar el seu carrer, en el qual viuen, després van parlar conjuntament del qual s’hi pot trobar en la majoria de carrers d’un poble. Seguidament, tot el grup va confeccionar un mural, en el qual havien de dibuixar un carrer amb les seves parts (papereres, contenidors, semàfors, bancs, voreres, arbres, paredes de bus…). Un cop van tenir fet el mural, van elaborar una maqueta amb plastilina, i cada alumne va construir una part o element del carrer. Després d’haver fet el mural i la maqueta, la mestra els va donar unes pautes per tal de fer una exposició als alumnes de P5 del mateix centre. En aquesta exposició, cada alumne s’encarregava d’explicar un element o objecte del mural i de la maqueta, tot explicant la seva funcionalitat.
Patricia Gómez: L'escola en la qual vaig estar realitzant les pràctiques de segon és El Pla de Salt, i el curs en què vaig estar va ser 4t de primària. Tant aquesta escola com totes del municipi de Salt mantenen la 6a hora, així que els alumnes d'aquest centre fan 30 hores setmanals, i a 2 d'elles es feia medi. Aquestes 2 hores les repartien per tal que poguessin treballar tant naturals com socials, és a dir, una hora feien medi social i l'altra hora medi natural. A les classes de medi social els nens i nenes no utilitzen llibres de text i es col·locaven en grups de quatre, per tal de dur a terme un Projecte. Aquest projecte durava un trimestre (cada trimestre feien un tema diferent), i jo vaig poder veure el tema de la Llum i el So. A principi de curs la mestra formava els grups i aquests havien de buscar informació sobre el tema i alguna imatge. Després els hi donaven una cartolina i en aquesta havien de posar "Que sabem?" i "Que ens agradaria saber?" col·locant-hi tota la informació i alguna fotografia. Durant el trimestre la docent els hi posava altres activitats, per tal d'ampliar la informació que ja tenien. Per acabar el projecte (al final del trimestre) cada grup havia d'exposar el seu mural davant la resta de la classe.
Alba Gonzalez: L'escola en la qual vaig estar realitzant les pràctiques és l’escola El Bruc que està ubicada a la població de Riells i Viabrea (Girona). L’assignatura de medi es realitza 2h a la setmana. El mestre deixa de banda l'ensenyament tradicional i utilitza eines d’aprenentatge tecnològiques com el projector i Internet. El tutor està en contra d'utilitzar el llibre de text (tot i que alguns dies els hi feia realitzar activitats del llibre) i explicava els temes relacionant la teòrica amb els alumnes de l'aula, els quals mostraven més interès pel contingut, ja que se sentien els protagonistes. Em va semblar un mestre molt innovador i original, ja que utilitzava eines com el projector per mostrar diferents escenes d'una pel·lícula que tractava sobre el tema que estaven estudiant o per exemple si estaven estudiant partits d’esquerra o de dreta i volia aconseguir que els nens fossin capaços de distingir entre ambdós partits, cercava imatges a la xarxa que caracteritzaven als polítics d’un bàndol o de l’altre. Fins i tot, si estaven estudiant al bandoler Serrallonga, el mestre els hi mostrava la cançó i anava més enllà, aprofitava la lletra per explicar el perquè de la realització d’aquella melodia. Per tant, el mestre explica als alumnes el tema de manera interessant i elabora esquemes ideals per tal que els alumnes tinguin material per estudiar. Cal valorar molt positivament, que les classes es centren molt en la col·laboració dels alumnes i en els coneixements previs.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada